четвер, 19 квітня 2012 р.

Прокуратура області зняла обвинувачення з Вікторії Санжарівець

Вікторія Санжарівець (у центрі) зі своїми рятівниками:
зліва направо - адвокат Сергій Колотій,
журналісти Олександр Кулик і Людмила Кучеренко,
громадський правозахисник Володимир Полупан.
Тепер уже з упевненістю можна сказати, що якби не наполеглива боротьба журналістів, правозахисників, правників, що тривала понад рік, неповнолітня Вікторія Санжарівець уже б давно “мотала строк” за чужий злочин.
Саме у березні 2011 року мама убитого Сергія Звенигородського, Світлана Миколаївна, прийшла у редакцію “Полтавської думки” з листом і заявою про те, що не вірить слідству і суду, що її сина-афганця могла задушити зовсім маленька на зріст 16-річна юнка. Так журналісти дізналися про суд над дівчинкою з кобеляцького села Ліщинівка й розпочали широкомасштабне журналістське розслідування, в ході якого одразу зрозуміли, що правоохоронці просто “повісили” на сироту вбивство полтавського музиканта Сергія Звенигородського на фестивалі “Вйо, Кобеляки!” у серпні 2010-го.

Великий резонанс мала передача 20 листопада 2011 року телеканалу СТБ “Битва екстрасенсів”, коли люди з надзвичайними здібностями, що приїхали до Кобеляк, всі як один сказали: Віка не причетна до вбивства, насильницьку смерть музиканту заподіяли чоловіки…
Справді командна робота журналістів ще раз продемонструвала громадськості, владі й силовим відомствам, що спільними зусиллями можна протистояти кричущій несправедливості, брутальним фальсифікаціям, зловживанню службовим становищем (одне слово - правовому “беспредєлу”), які, на жаль, останнім часом розцвіли в Україні махровим цвітом.
3 квітня ц.р. прокуратура Полтавської області не погодилася з висновками слідчого С.М.Руденка зі слідчого управління ГУМВС країни у Полтавській області, котрий і після проведення додаткового розслідування, не маючи жодного (!) доказу причетності В.Санжарівець до вбивства, окрім явки з повинною (під тиском дівчинка змушена була обмовити себе), наполягав, що злочин скоїла вона. І прокуратура закрила кримінальну справу проти Вікторії.
Саме цій події й була присвячена прес-конференція, організована Полтавським обласним медіа-клубом 13 квітня в обласному центрі. Постанова облпрокуратури була справжнім подарунком Вікторії напередодні її повноліття (15 квітня їй виповнилося 18 років).
Полтавський адвокат обвинуваченої Сергій Колотій надав присутнім представникам прес-корпусу ґрунтовний юридичний коментар кримінальної справи стосовно Вікторії Санжарівець.
До слова, правозахисники й журналісти, як підкреслив Олександр Кулик, не лише зняли тавро вбивці з Віки Санжарівець, а й захистили честь та добре ім’я загиблого Сергія Звенигородського, з якого міліціонери зробили ґвалтівника (за їхньою версією, він домагався Віки). Журналісти і правозахисники під час прес-конференції віддали належне і прокурору області Андрію Миронову, який уже під час судового розгляду справи взяв її під особистий контроль і довів до справедливого рішення.
Нині Вікторія навчається в одному з полтавських СПТУ за спеціальністю “кухар-кондитер”.
Людмила КУЧЕРЕНКО.

Від редакції. Телепередачу “Битва екстрасенсів” про трагічні події навколо кобеляцької дівчинки-напівсироти можна подивитися й зараз на сайті СТБ, відкривши дату - 20 листопада 2011 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар