четвер, 25 серпня 2011 р.

Селяни на сходці наказали голові сільради скликати сесію і повернути людям пляж

У мальовничому селі Петрівка, що за 10 кілометрів від Полтави, якісь багатії на очах місцевих мешканців раптом почали обгороджувати ділянку прибережної смуги так, що перекрили шлях до єдиного пляжного місця. Тут десятки поколінь петрівчан та жителів сусідніх сіл Гавронці, Кам’янка оздоровлювалися влітку. Тут відпочивала всесвітньо відома українська художниця Марія Башкирцева, дочка поміщика, маєток якого стояв неподалік Ворскли.

Але не ті поміщики, а нинішні, сучасні забрали у громади цей куточок здоров’я. Вони це мовби зробили законно, через сільську раду, депутати якої мовби проголосували, щоб заїжджим багатіям продати тут 50 соток землі за 60 тисяч гривень. В одному з останніх номерів “Полтавська думка” описала цю трагічну історію, деталі якої самі селяни дізналися не від обраних ними сільських депутатів і сільського голови, а саме з газетної публікації. Бо депутати і сільський голова приховали від громади факт продажу землі, що стався ще два чи три роки тому. Певно, знали, чиє сало з’їли. Люди дізналися про, по суті, злочинну змову, коли побачили той бетонний паркан, що його продовжують активно будувати власники ділянки.
І селяни повстали! Написали колективного листа Бречківському сільському голові Павлу Бречку, закликали його прибути на сходку 29 липня. Запросили і голову Полтавської районної ради Василя Степенка (члена Партії регіонів), і районну газету, і журналістів, в тім числі і від ТРК “Лтава”, генеральний директор якої, заслужений журналіст України Микола Ляпаненко обіцяв поборотися з негідниками засобами гласності. Ніхто з Полтави на сходку до схвильованих селян не приїхав! Навіть місцевий депутат Микола Миць, при сприянні якого й була продана земля, не прийшов, хоча сходка відбувалася за триста метрів від місця його проживання і роботи (Полтавський водозабір), біля то го бетонного паркана.
Прибув Павло Бречко. Він почав “віднєкуватися”, мовляв, ніхто з прокуратури на нього не тиснув (з депутатських джерел відомо, що при бережною смугою заволоділи родичі високопоставлених полтавських прокурорів, які тепер мовби трудяться вище, у Києві). Бречко сказав, що натиснули з районної влади, тому він виніс питання про продаж двох ділянок (по 25 соток кожна) на сесію - і депутати проголосували.
29 липня селяни наказали сільському голові Бречку (як це передбачено законом про місцеве самоврядування) негайно скликати сесію і відмінити протиправне рішення про продаж прибережної смуги. На жаль, Бречко не прислухався до своїх виборців, а відправив їх… до суду. Мовляв, там добивайтеся правди.
А тим часом власник чорної “Тойоти” і двох земельних ділянок продовжує інтенсивно будувати паркан понад Ворсклою. Пройти до річки уже неможливо. Інших місць для купання, водопою корів поряд немає, бо і справа, і зліва від цього пляжу - у Ворскли круті береги. Селяни сказали, що братимуть вила і йтимуть на сільську владу, щоб винести звідти усіх негідників і достроково обрати достойних депутатів, нового сільського голову і таким чином відмінити рішення сільради й повернути прадідівську землю усій громаді.

Немає коментарів:

Дописати коментар