четвер, 21 липня 2011 р.

Хто заволодів 17 мільйонами гривень вкладників кредитної спілки “Лубно”?


Позавчора, 19 липня, у редакцію “Полтавської думки”, до мене, журналіста Олександра Кулика, прийшли дві жінки - Ірина Ігорівна Назаренко і Неоніла Михайлівна Медведська. Це мами двох молодих людей, своїх синів, котрих два роки обласна прокуратура тримає у слідчому ізоляторі, а в Лубнах суддя Іващенко спішить завершити над ними суд. 28-річному Вячеславу Медвецькому, 29-річному Дмитру Теленкову, а також 33-річній Ользі Іващенко “світить” до 10 років тюремного ув’язнення. Слідчий обласної прокуратури Ральський інкримінує їм привласнення понад 17000000 гривень вкладників кредитної спілки “Лубно”.

- Це жахливо! Наші діти не крали цих грошей. Вони й року не працювали у тій спілці. Розікрали шахраї, яких тепер прикриває обласна прокуратура і суддя, - заявляють матері. - Ми прийшли до вас, щоб провели журналістське озслідування. - Я можу вам поспівчувати, але я не слідчий, - відповідаю їм. - це по-перше. А по-друге, чому я маю вірити вашим сльозам, а не справжнім сльозам справді обікрадених вкладників? Ваші діти повинні в суді доказати свою невинуватість.
- Та як же вони докажуть, коли прокурор - кум головного шахрая. Голова спостережної ради - донька прокурора, а ще один шахрай - зять того ж прокурора, а слідство веде слідчий прокуратури. Вони у зговорі. Всі наші клопотання суддя відкидає. Гроші вкладників поділили між собою, а нашими дітьми хочуть відкупитися. Мовляв, дивіться, люди, ми ж їх посадили. А люди, до речі, вкладники спілки, вірять уже нам, а не прокурорам і суддям. Вони бачать, що відбувається. Це ж вони перекривали дорогу тому прокурору, донька якого фальшувала кредитні історії своїх покровителів і таким чином зробила винними наших дітей. Допоможіть нам! На початку серпня дітей засудять.
- Люди, - кажу їм. - Я як журналіст фізично не в силах розібратися з потоком тих матеріалів, які мені в редакцію надходять мало не щодня. В країні коїться щось страшне. Допускаю, і фактів тому достатньо, що правоохоронці стають учасниками змови зі зловмисниками, але ж не всі вони такі. Все таки більшість порядних і прокурорів, і суддів, і адвокатів, - намагаюся хоч чимось зарадити згорьованим матерям. - От ви ка жете, що той кум, той зять… Звідки у вас така поінформованість, бо родинні зв’язки у кримінальних справах таки мають значення?
- Олександре Васильовичу, повірте, мій син Дмитро Теленков був свідком у Коваленка, коли той одружувався з молодшою донькою миргородського прокурора, каже Ірина Назаренко. - Ну а старша донька того прокурора була головою спостережної ради спілки “Лубно”, без її дозволу жоден з шахраїв не отримав би кредиту. А наші діти були тільки виконавцями рішень спостережної ради. - Але ж слідчий і суд, певно ж, оперують документами. І проти них не попреш, - відповідаю. - Документи підроблені. - Як підроблені?! - дивуюся. - Це ж не просто якийсь один папірець, а й постанови на видачу кредитів, касові ордери з підписами про отримання грошей… Пробачте, але одна людина не може підробити усі документи, коли мова йде про видачу кредитів на мільйони гривень? - Не може, згодні, - кажуть матері. - Ось, візьміть оці документи і прочитайте. І вам усе стане зрозуміло. Лейтенант Служби безпеки України Дмитро Бесєда посвідчив у суді усю правду про доку менти. Він сказав нам, спасибі йому, що ніколи б не пішов проти совісті. - А при чому тут Служба безпеки? - цікавлюся.
- Мій син здав матеріали спілки туди, в СБУ . - розповідає Неоніла Медвецька. - Він приїхав з Лубен додому, у Полтаву, і повідомив мені, що привіз дві валізи спілчанських документів, які йому передала бухгалтер Ольга Іващенко. Син сказав, що їх, тобто, мого Вячеслава, Дмитра Теленкова і Ольгу, власники спілки хочуть зробити винними у розкраданні тих мільйонів. На той момент Вячеслава як голову правління і Дмитра як начальника кредитного відділу уже не допускали на робоче місце, а Ольга ще продовжувала бути головним бухгалтером. Вона таємно винесла матеріали з приміщення і передала Вячеславу, щоб він, в разі чого, зберіг і передав правоохоронним органам. Я порадила йому одразу нести в обласну прокуратуру, але він вчинив інакше, бо знав, що прокурор у Лубнах - кум голови кредитної спілки. Син відніс документи в Полтавське управління Служби безпеки України. Потрапив там на прийом до порядної людини - Дмитра Бесєди, який при прийомі документів оглянув кожен папірець і зафіксував це у протоколі. Через кілька днів мого сина арештували. Арештували і Дмитра, і Ольгу… Олександре Васильовичу, якби наші справді були винними, чи здавали б вони документи у правоохоронні органи? Це кожній тверезомислячій людині зрозуміло, але не слідчому прокуратури Ральському і судді Іващенку!
- До речі, - перериває розмову мати Дмитра Теленкова Ірина Нащаренко, - сам Ральський, коли давав інтерв’ю, здається журналістці Волковій, сказав, що у спілці “Лубно” спіймали “стрєлочників”, тобто не головних шахраїв. Але ж тепер головні шахраї проходять лише свідками, а “стрілочникам” дадуть по десять років. Ну хто нам допоможе? Куди вже тільки не зверталися! - Трохи прояснюється картина, - продовжую я спілкуватися з відвідувачками “Полтавської думки”. - Та й де ж ті документи, які прийняв лейтенант СБУ Бесєда? Вони ж і повинні, на мою думку, бути рятівними для вас. Та й сам Бесєда, як ви кажете, засвідчив у суді усю правду. - У суді, Олександре Васильовичу, фігурують не ті документи, що їх здав Медвецький і прийняв Бесєда. - Як “не ті”? - Підроблені. Тобто такі, за якими на 15 кредитів, а це понад 7 мільйонів гривень, спостережна рада дозволів… не видавала. Підробила дочка прокурора, коли документи на запит Лубенської прокуратури з СБУ передалили слідчому . - А чим ви можете доказати, що підробила?
- Дмитро Бесєда підтвердив це у суді. Це раз. А по друге: коли Вячеслав Медведський здавав матеріали в СБУ , він зробив їх фотокопії. Вони у нас. Але слідчий Ральський і суддя Іващенко нас і слухати не хочуть. Наші адвокати кажуть, що з таким “беспредєлом” у судах ще не зустрічалися. - Свідчення Бесєди і фотокопії - це вже серйозні аргументи, - кажу матерям. - Добре, я ознайомлюся з цими матеріалами, які ви принесли, дам якийсь сигнал у пресу, але не можу займати позицію однієї з сторін.
Майже годину тривала наша розмова у стінах редакції. Коли ми говорили, до редакції зайшли ще двоє - потерпілі від кредитної “Спілки пенсіонерів Полтавщини”, які через ту ж обласну прокуратуру намагаються ось уже три роки повернути свої вклади. Схеми розкрадання де позитних вкладів у кредитних спілках у багатьох випадках - схожі. Приклад тому - і “Лубно”, і “Спілка пенсіонерів Полтавщини”… Та коли я прочитав передані мені документи, не повірив цинізму, що виходить сьогодні з Лубен. За браком часу не міг опрацювати усе, але даю на роз суд читачів, правоохоронців, депутатів офіційний документ , який нинішній голова правління кредитної спілки “Лубно” Анатолій Бовсуновський 2 червня 2011 року від імені обікрадених вкладників направив у Верховну Раду, голові парламентського Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності народному депутату України Віктору Дмитровичу Швецю. Це заява-скарга (подаю зі значним скороченням):
“Шановний Вікторе Дмитровичу! Звертаються до Вас ошукані вкладники кредитної спілки “Лубно” м. Лубни Полтавської області. Відносно правління КС “Лубно” відкрита кримінальна справа №09640040, яка слухається зараз в Лубенському міськрайонному суді за фактом розкрадан ня грошових коштів (п. 5 cт . 191, п. 2 ст . 366 КК України). У судовому засіданні 18 травня 2011 року стали відомі факти підробки документів, а саме: видаткових касових ордерів, згідно з якими в КС “Лубно” отримували грошові кошти в кредит Осінній А.А., Коваленко В.М., Осінній А.А. та інші.
Осінній А.А., Коваленко В.М. були на той час членами спостережної ради КС “Лубно”. Підсудні Медведський В.В. та Іващенко О.Л., а це голова правління спілки та головний бухгалтер, бачачи (в свій час, як вони працювали, а це лютий 2009 рік), що підтверджуючі документи можуть зникнути, забрали їх зі спілки і 16.04.2009 року здали в УСБУ м. Полтави, про що свідчить акт прийому-передачі документів (том 5, стор. 234 кримінальної справи №09640040, яка знаходиться в Лубенському міськрайонному суді). Документи у Медведського В.В. прийняв оперуповноважений третього сектора ВБКОЗ УСБУ в Полтавській області лейтенант Дмитро Володимирович Бесєда, згідно з актом.
Далі прокурор м. Лубен Білокінь P .M. у листі до начальника УСБУ в Полтавській області попросив надіслати отриману від Медведського В.В. касову документацію за 2008 рік на адресу Лубенської міжрайонної прокуратури. 30.04.2009 року СБУ в Полтавській області передало розрахунково-касову документацію кредитної спілки “Лубно” Лубенській прокуратурі. Документи отримав, згідно з актом прийому-передачі, слідчий Лубенської прокуратури Плескач О.Ю. (том 2. стор. 240 ). Плескач О.Ю. отримав документи особисто з рук лейтенанта СБУ в Полтавській області Бесєди Д.В. (том 2. стор.240 справи).
21 травня 2009 року прийняла справу до провадження по кримінальній справі № 09640040 по КС “Лубно” Полтавська обласна прокуратура. Слідчим в цій справі був призначений Ральський А.А.
Полтавською обласною прокуратурою касова документація була передана для ревізії ревізорам КРУ в Полтавській області. Під час перевірки ревізори КРУ пред’явили головному бухгалтеру КС “Лубно” Іващенко О.Л. та голові правління Медведському В.В. не підписані видаткові касові ордери на Осіннього А.А., Коваленка В.М. та інших. Головний бухгалтер Іващенко О.Л. та голова правління Медведський В.В. давали детальні пояснення працівникам КРУ про те, що пред’явлені їм документи працівниками КРУ , а саме: видаткові касові ордери без підписів позичальників на ім’я Осіннього А.А., Коваленка В.М. та інших осіб є підробленими, що пред’явлені касові ордери відрізняються по формі (не такий шрифт та оформлення документа) від видаткових касових ордерів, що друкувалися в офісі КС “Лубно” м. Лубни. Після цього голова правління Медведський В.В. надав фотокопії видаткових касових ордерів на ім’я Осіннього А.А., Коваленка В.М. та інших осіб, які він зняв зі справжніх видаткових касових ордерів, де і Осінній А.А., і Коваленко В.М. та інші особи особисто розписувалися у видаткових касових ордерах про отримання ними грошових коштів в КС “Лубно”. Медведський В.В. особисто знімав фотокопії видаткових касових ордерів перед пере дачею касової документації в СБУ м. Полтава. Головою правління Медведським В.В. була написана заява на ім’я прокурора області про зникнення оригіналів касових документів по лінії СБУ м. Полтави - Лубенська міжрайонна прокуратура, прокурор м. Лубен Білокінь Руслан Михайлович (том 2, стор. 263- 266 в Лубенському міськрайонному суді кримінальна справа № 1-51/10). Полтавська обласна прокуратура в особі слідчого Ральського А.А. не прореагувала на дану заяву і розслідування не було проведено. Виникає питання, чому в досудовому слідстві обласною прокуратурою в особі слідчого Ральського А.А. не було проведено слідчих дій по зникненню оригіналів касових документів по лінії СБУ в Полтавській області - Лубенська міжрайонна прокуратура (прокурор Білокінь Руслан Михайлович) і заміною їх фіктивними, а це пункт 2 ст . 366 КК України - підробка документів. Ким і де? В акті КРУ (том 76 ) було зазначено, що в касових документах за 2008 рік були знайдені непоодинокі випадки, коли видаткові касові ордери про отримання грошових коштів Осіннім А.А., Коваленком В.М. та іншими були не підписані позичальниками, не було підпису голови правління, ні головного бухгалтера, ні касира кредитної спілки.
Ми, вкладники КС “Лубно”, вимагаємо справедливого розслідування по цьому питанню. Неозброєним оком видно, що касові документи були поміняні в правоохоронних органах. Хто зацікавлений в підробці документів і хто їх підробляв?
18 травня 2011 року в судове засідання Лубенського міськрайонного суду по кримінальній справі №1-51/10 був запрошений в якості свідка лейтенант СБУ в Полтавській області Дмитро Володимирович Бесєда. Він підтвердив факт отримання ним розрахунково-касової документації за 2008 рік КС “Лубно”. Бесєда Д.В. повідомив, що особисто перевіряв кожен ордер і вносив дані до акту приймання. Зверталась увага, зі слів Д.В.Бесєди, на номер касових документів, дату оформлення, прізвище людини, що вносила чи отримувала грошові кошти з каси КС “Лубно”, та суму, зазначену в ордерах. В судовому засіданні 18.05.2011 року Дмитру Володимировичу Бесєді було пред’явлено видаткові касові ордери на ім’я Осіннього А.А. , Коваленка В.М., Дунь О.Х., Білого A.M., Курило С.Л., Ігнатенко Р .А., Бабаян Г .Р ., Бєлого О.А., Овчаренко B.C., Захарченко А.О., Яцук Д.В. без підпису позичальників, на що Бесєда Д.В. сказав, що бачить дані документи вперше і що Медведський В.В. передав йому видаткові касові ордери з усіма належними підписами, тобто підпис позичальника про отримання коштів, підпис голови правління, головного бухгалтера та касира. Бесєда Дмитро Володимирович дав вичерпні відповіді на запитання, з яких можна зробити висновок, що документи, які були здані 16.04.2009 року головою правління КС “Лубно” Медведським В.В., були без порушень, з усіма підписами, належно оформлені.
Постає питання, звідки ж тоді, при перевірці КРУ , з’явилися підроблені документи, видаткові касові ордери на ім’я Осіннього А.А., Коваленка В.М. та інших осіб? Самі Осінній А.А., Коваленко В.М. заперечують в суді факт отримання ними грошових коштів у КС “Лубно”, а це величезна сума, близько двох мільйонів гривень тільки на двох - Осіннього А.А. та Коваленка В.М. Хто покриває цих людей?
Ми, вкладники КС “Лубно”, в яких шахраї забрали кошти, сподіваємось, що Генеральна прокуратура України зверне увагу на вище перелічені факти, які підтверджені в суді, з яких випливає тільки одне - ми є свідками злочину і злочин цей вчинили державні службовці, які повинні захищати інтереси простих людей, таких, як ми.
Тому ми, вкладники - потерпілі від кредитної спілки “Лубно”, вимагаємо, щоб Генеральна прокуратура України провела дослідження за фактом зникнення касових документів по лінії УСБУ м. Полтава - Лубенська прокуратура. Ми підозрюємо, що касові документи були підроблені в Лубенській прокуратурі (прокурор Білокінь Руслан Михайлович є кумом Осіннього Андрія Анатолійовича і має дружні стосунки з засновником спілки “Лубно”, її хазяїном Осіннім Антоном Анатолійовичем).
Ми, ошукані вкладники, вимагаємо порушити кримінальну справу відносно працівників Лубенської міжрайонної прокуратури за ознаками злочину, передбаченого cт . 366 п.2 “Підробка документів” та cт. 365 КК України “Перевищення службових повноважень “. Ми маємо право знати, хто і з якою метою підробляв документи на конкретних людей, а саме: на Осіннього А.А., Коваленка В.М. та інших людей, які були в близькому відношенні до хазяїв спілки “Лубно” - братів Осінніх Антона та Андрія, а це - Дунь О.Х., Білий A.M., Курило С.І., Ігнатенко Р .А., Бабаян Г .P ., Бєлий О.А., Овчаренко B.C., Захарченко А.О., Яцук Д.В. Через цей злочин посадовців ми, вкладники, не можемо повернути свої грошові кошти.
Слідчий Ральський А.А. на досудовому слідстві не взяв до уваги факт підробки документів, заміни оригіналів касових ордерів на фіктивні, хоч підсудні - голова правління Медведський В.В. та головний бухгалтер Іващенко О.Л. не раз говорили на допитах про заміну документів фальшивими і була заява голови правління Медведського В.В. на адресу колишнього обласного прокурора про факт зникнення документів по лінії СБУ - Лубенська прокуратура. На кого ж працюють працівники Полтавської обласної прокуратури, коли не шукають істинних злодіїв, не шукають і не хочуть виявляти людей в правоохоронних органах, зокрема, у своїх рядах прокуратури Полтавської області, які допомагають злочинцям в розкраданні коштів КС “Лубно”?
Прокуратура Полтавської області пішла по найлегшому шляху, інкримінує розкрадання грошових коштів тільки правлінню КС “Лубно”, приховуючи факти привласнення грошових коштів Спостережною радою КС “Лубно”, а саме Осіннім А.А., Коваленком В.М., Новіцьким В.Л. Чи могли підсудні Медведський В.В., Телєнков Д.П. та головний бухгалтер Іващенко О.Л. вкрасти 17 000 000 (сімнадцять мільйонів) гривень? Ми впевнено говоримо - НІ! Забрали кошти хазяї спілки “Лубно” - брати Осінні Антон та Андрій, а правоохоронні органи, інкримінуючи підсудним розкрадання коштів у сімнадцять мільйонів гривень, з нетерпінням чекають вироку суду, щоб узаконити цю суму за підсудними, тобто визнати їх винними по ст. 191 п.5 КК України. Інакше для чого цей фарс з судом відносно підсудних Медведського В.В., Тєлєнкова Д.П. та Іващенко О.Л.?
Цю резонансну справу кредитної спілки “Лубно” слідчим Полтавської обласної прокуратури Ральським А.А. було поділено на дві частини, відкрито два провадження - справа № 09640040 та № 10649003. Ми впевнені, що це порушення, такого робити не можна було. Кредитна спілка одна і справа повинна бути одна, хоч і великий об’єм роботи. Просимо вище керівництво держави України не відвертатися від проблем кредитної спілки “Лубно”, допомогти нам. Просимо не передавати наш лист на реагування до Полтавської обласної прокуратури, а самостій но, ввімкнувши всі важелі вашого впливу, провести розслідування по факту зникнення оригіналів розрахунково-касової документації після здачі Медведським В.В. до СБУ м. Полтава і в подальшій передачі до Лубенської прокуратури”.
Поки що мені, журналісту Олександру Кулику, невідома реакція голови парламентського комітету Віктора Швеця. Але з власного досвіду депутатської діяльності (я був народним депутатом України у 1998-2002 роках) знаю, що подібні заяви в обов’язковому порядку виносяться на розгляд парламентсько- го комітету і зазвичай направля- ються Г енеральній прокуратурі. А там - або створять свою слідчу групу з виїздом на місце, або перешлють заяву в обласну прокуратуру. У даному випадку, коли мова йде про мільйони вкрадених коштів, мала б бути створена слідча група Генпрокуратури, тим паче, що скаржники наводять серйозні факти порушень з боку працівників обласної прокуратури. Наразі все. Часу на це журналістське розслідування не маю, бо займаюся раніше отриманими людськими скаргами. Тому, на прохання убитих горем мам та аби морально підтримати родину Вячеслава Медведського, трирічний синок якого два роки росте і не бачить рідного батька, подаю лише інформацію для роздумів, в тім числі і новопризначеному обласному прокурору А.Миронову, про діяльність якого на посаді районної прокуратури у Полтаві чув добрі відгуки.

Немає коментарів:

Дописати коментар