середу, 15 серпня 2012 р.

Cуд звільнив з тюрми громадського правозахисника Леоніда Митька, якого прокуратура хоче посадити на 5 років

Це чергова перемога громадськості і журналістів у відстоюванні людських прав. Постійні читачі “Полтавської думки” знають з моїх попередніх публікацій, що відомого громадського правозахисника з Кобеляк Леоніда Митька суддя з Нових Санжар Бугрій рік тому запроторив на 3 роки за грати, не розібравшись у простій дорожній пригоді, у якій ніхто серйозно не постраждав, а міліція (як тепер проясняється) сфальшувала протокол огляду місця події. 

На першому засіданні в обласному Апеляційному суді, куди Митька уже привезли з СІЗО, прокурорша з обласної прокуратури, ні сіло, ні впало, раптом запросила добавити Митьку ще 2 роки, тобто посадити на всі 5. Я чув усе це в судовій залі. Я бачив, що навіть судді були ошелешені такою поведінкою обласної прокуратури. Та, думаю, вони вже володіли інформацією і аргументацією з нашої газети, що прокуратура мстить Митьку.

Разом зі мною, журналістом Олександром Куликом, Леонід Митько брав найактивнішу участь у розслідуванні кримінальної справи по вбивству у Кобеляках трьох дівчат - Лілі Пухи, Наталії Вазерцевої та Ірочки Рибалко, тіло якої досі не знайдено. Більше того, Леонід Борисович фахово робив правовий супровід справи по захисту убитих горем батьків, які домагаються виявлення і покарання вбивць.

Всі Кобеляки, вся Україна (після передачі “Битва екстрасенсів”, в якій я коментував цю справу) знають, що над дівчатами поглумилася і вбила їх п’яна компанія міліціонерів і прокурорів. Завдяки поданням Митька суди скасували по тій справі 21 (двадцять одну!) як незаконну постанову прокурорів. На сьогодні уже відомо, що дівчата не були утоплені “через перевертання човна”, як того хотіли горе-прокурори і горе-міліціонери, роблячи цапом-відбувайлом відставного дільничого М.Гордієнка з с.Солошине. Ми маємо на руках висновок Черкаської судмедекспертизи: у кістковому мозку дівчат не виявлено планктону, а це означає, що вони не захлинулися водою.

Після ДТП ті ж слідчі два роки (!) робили інвалідом водія з Кременчука Кобеляцького, машина якого з лисими колесами поповзла по мокрій дорозі (біля села Бондури Новосанжарського р-ну) і вдарила машину Митька. Полтавські судмедексперти вивели Кобеляцькому “тяжкі тілесні ушкодження”, що “потягли” на кримінальну справу.

Але судді Апеляційного суду не повірили прокурорам та слідчим і попросили харківських експертів зробити детальну експертизу “хвороби Кобеляцького”.

Тим часом Леонід Борисович майже рік сидів у Полтавському СІЗО. І ось учора, 15 серпня 2012 року, на стіл суддям лягла товста папка з висновками харківських судмедекспертів, де жирним шрифтом виведено: потерпілий у ДТП водій Кобеляцький має легкі тілесні ушкодження. А за таке в тюрму не саджають. Більше того, експерти виявили в справі “липові” документи, що є підставою для порушення кримінальної справи проти тих, хто “шив” таку справу громадському правозахиснику Митьку. Учора в суді прокурорша намагалася залишити Митька в тюрмі. Але судді Н.В.Голубенко (головуюча), В.М.Гавриш, А.А.Гонтар проявили професіоналізм і не піддалися злим умислам прокурорів. “Звільнити Леоніда Митька з-під варти в залі суду” - прозвучало справедливе рішення суддів, зустрінуте ріднею Леоніда Борисовича з радісними сльозами на очах.

Немає коментарів:

Дописати коментар