пʼятницю, 23 грудня 2011 р.

Правоохоронці підсунули Супрунівській сільраді будівельну фірму з кримінальним душком?

Позаштатний кореспондент “Полтавської думки”, депутат Супрунівської сільради Ігор Дубровінський зателефонував у редакцію і просив термінової зустрічі з головним редактором. Це той депутат , хто чотири роки тому розкрутив масштабну земельну аферу Полтавської міської влади, котра увійшла в зговір з тіньовими ділками і хотіла було в шкурницьких інтересах зацікавлених високопосадових осіб поділити 190 земельних ділянок у селищі Яр (між селом Супру нівка і мікрорайонами Сади і Половки).

Завдяки цьому професійно здатному депутату (він був на той час депутатом Октябрської райради м.Полтави) землю Полтавської громади вартістю на мільйони гривень вдалося уберегти від роз крадання. Хоча кримінальної відповідальності зловмисники не понесли, бо мали ж “дах” від тих полтавських можновладців, кому земельку наділяли. Але за нової влади у Полтаві увесь керівний склад Октябрського райвиконкому позбувся посад.
І ось чергове резонансне розкриття від Ігоря Дубровінського. Завдяки своїй пильності він уберіг близько 500 тисяч гривень Супрунівської громади, що лежать на рахунку місцевої сільради, і вбе ріг сільського голову від тюрми.
Що ж трапилося? І чому Дубровінський вирішив оприлюднити ситуацію навколо ремонту Супрунівського сільського будинку культури? Ось що він розповідає:
- Щоб зрушити з місця ремонтні роботи і щоб народ знав, до якого цинізму, підлості доходять нечесні люди в погонах, аби тільки набити собі кишені. Діють настільки підступно, що в їх тенета легко потрапляють і голови сільрад, і керівники підприємств. І отримують кримінальну справу: правоохоронці кажуть їм - або відкупляйся, або сядеш за грати. Рік тому мені вдалося захистити одного супрунівського будівельника, у якого візитери з Полтави вимагали 10 тисяч доларів. Та коли вони приїхали за “податтю” і побачили мене - одразу в машину і навтіки. А зі мною в таких ви падках завжди відеокамера. Їх зняти я не встиг , але зняв їхні номери на машині. Разом з будівельником подаємо заяву про злочин до Полтавського райвідділу міліції. В черговій частині при мені черговий телефонує куди знає і аж якось перелякано повідомляє мені, що державний номер машини (на якій втікали вимагачі 10 тисяч доларів) належить одній правоохоронній структурі Полтави, яка знаходиться по вулиці Жовтневій і… відмовляється прийняти заяву про злочин. Але заяву все ж таки ми змусили зареєструвати.
Ту справу, каже Ігор Дубровінський, довести до кримінальної у прокуратурі району, на жаль, не вдалося, адже ворон ворону око не викльовує. -
Та і мій підзахисний виборець-будівельник не наполягав на заяві, бо боїться, що ті двоє перевертнів у погонах при владі заїдуть з іншого боку і помстяться… Ну, а в цій справі, з якою я до вас в редакцію приїхав, мовчати уже не можливо. Дістали певні нечисті на руки правоохоронці усю сільську громаду! Вся Супрунівка гуде і готова проклинати Януковича за те, що він тримає таких правоохоронців при своїй владі. Ось ми, депутати, а я очолюю найбільшу депутатську фракцію у Супрунівській сільраді, написали заяву генеральному прокурору України Пшонці і просимо її зміст надрукувати в газеті. Тут уся суть того, до чого нас змушували і провокували весь час правоохоронці. Ми їх розкусили, але вони у відповідь арештували гроші сільради на рахунку забудовника, і ми тепер не можемо ремонтувати клуб.
Депутати сільради пишуть генпрокурору, що, згідно з чинним законодавством, провели відкриті торги на виявлення будівельної організації, котра якісно, у визначені терміни і в обсязі 2 мільйонів 400 тисяч гривень (зароблених сільською громадою від продажу земельної ділянки під торговий комплекс “Метро”) капітально відремонтує будинок культури. Перші торги у червні цього року не виявили переможця з-поміж восьми претендентів, бо семеро з них неправильно оформили документи. Як потім виявилось, і восьмий претендент , який був допущений до порівняння, мав доручення на участь в тендері не з реконструкції будинку культури, а на ремонт Полтавської медичної стоматологічної академії. Тому конкурсний комітет в складі п’яти осіб на цілком законних підставах визнав конкурсні торги такими, що не відбулися.
- І тоді, - додає Ігор Дубровінський, - раптом заявилися двоє обласних правоохоронців. Ми були здивовані, мовляв, що їм тут робити? Виявилося, що вони на цих конкурсних торгах протягували свою фірмочку. Представник тієї фірмочки під час торгів заявляв, що готовий відремонтувати будинок культури не за 2 мільйони 400 тисяч, як всі інші сім учасників, а лише за мільйон вісімсот . Ми всі розуміли, що це нереально, бо такі розрахунки викладені і в проектно-кошторисній документації, зроблені дуже ретельно і прискіпливо, адже мова йде про бюджетні кошти.
Враховуючи таку безпідставну і наполегливу увагу з боку правоохоронних органів, конкурсний комітет провів ретельну перевірку документації конкурсних торгів. Було уточнено, змінено і, го ловне, збільшено обсяг робіт у повній відповідності до проектної документації. У серпні були проведені другі торги, на які з попередніх учасників практично ніхто заяв не подав, а для участі в конкурсі зареєструвались лише дві фірми. Та фірма, яка запропонувала найкращу пропозицію у 2 млн. 100 тис., і стала переможцем.
Після того, каже Дубровінський, все й почалося. Правоохоронці розпочали системно перевіряти фірму-переможця, почали її “пресувати” за дрібні недоліки. Антимонопольний комітет за поданням правоохоронців провів перевірку, в результаті якої складає акт , що “в ході перевірки порушень законодавства про захист економічної конкуренції з боку учасників відкритих торгів не встановлено”. Але, незважаючи на такий висновок, районний прокурор О.Жигилій під тиском наполегливих правоохоронців… порушує кримінальну справу за незаконні торги, де вказано що конкурсний комітет незаконно відхилив пропозицію саме тієї фірмочки, за яку правоохоронці так вболівали під час проведення торгів. Начебто саме цим відхиленням пропозиції від сумнівної фірмочки комітет з проведення відкритих торгів завдав шкоди бюджету в розмірі 327 тис. грн.
“А тим часом, - йдеться у заяві депутатів до генерального прокурора України В.Пшонки, - з ініціа тиви начальника ВДЗБЕЗ Пасєки Д.О. було заарештовано рахунки виконавця робіт , і всі роботи по реконструкції будинку культури були зупинені. Як депутати сільської ради, ми не тільки не можемо відстояти свої права, а й інтереси громади, яку ми представляємо. Звертаємось до Вас як генерального прокурора України з проханням надати відповідні доручення з метою всебічного та об’єктивного вивчення питання та зупинення таких протиправних дій працівників ВДСБЕЗ”.
Я запитав у Дубровінського, чому він був здивований присутністю правоохоронців на торгах, адже такі заходи є публічними? По-друге, чому він вважає, що своєю присутністю правоохоронці лобіювали інтереси одного з учасників торгів?
- Ні, на торги вони не приходили, вони приходили в той же день ввечері, в неробочий час, не в формі. Я тоді ще, між іншим, і не знав, що це працівники ВДЗБЕЗ, а на самих торгах їх не було, як не було серед учасників і директора тієї фірмочки, яку вони пропихали під час торгів, - говорить голова депутатської фракції Ігор Дубровінський. - А про те, що “пропихали”, то усі їхні незаконні вимагання я разом з депутатом Передерієм Миколою виклав у зверненнях - одне надіслав до відділу внутрішньої безпеки МВС, а друге - обласному прокурору Миронову. У зверненні викладена поведінка правоохоронців, їхні вигуки, що нікому не дадуть сумніватися, кого вони протягували.
-А який їхній інтерес? - знову запитую.- Так, припускаю, що хтось з їхніх родичів керує тією фірмою. Але ж вона запропонувала нижчу ціну - мільйон вісімсот , а ваші розрахунки на всі два з гаком мільйони. Що там можна відхопити, якщо всі кошти будуть вкладені у ремонт?
- За кошторисом, за такі гроші, за мінусом податку на додану вартість, було б проведено максимум 60% робіт. А далі що?.. Не вклали б вони жодної гривні! А потім порушили б кримінальну справу проти сільського голови та голови конкурсного комітету за те, що зв’язалися з сумнівною фірмою.
- Щось ви, Ігоре, мені тут у редакції не доказуєте?
- Зараз скажу, і ви, Олександре Васильовичу, будете такі ж шоковані, як і ми, депутати. Ще коли готувалася документація на другі торги, у нас виникла підозра до тієї фірмочки, бо жодного разу не з’явився на наші очі її директор. А мова ж була про серйозну роботу і серйозні гроші! Але ж документи були підготовлені на хорошому рівні, з печатками і підписами директора. Уже після закінчення всіх етапів торгів, коли сільській громаді правоохоронці почали робити перепони, аби ми не розпочали ремонт будинку культури, ми з’ясували (не повірите!), що по цій фірмочці рік тому порушена кримінальна справа за розкрадання бюджетних грошей за аналогічним конкурсним торгом по пам’ятнику загиблим козакам у селі Жуки і той директор начебто сидить у тюрмі.
-Так, шокуюча новина… Виходить, що хтось за нього готував документи, ставив печатку…
-Можливо, хтось підробив підписи, а можливо, і підпис під документами - директора. Є така інформація, що і правоохоронці брали безпосередню участь у підготовці документів. Згідно з законом, переможець тендерних торгів ще до початку робіт отримує на свій рахунок тридцять відсотків вартості об’єкту. Ділимо мільйон вісімсот на три й одержуємо близько 540 тисяч гривень… До кого б сільрада претензії пред’являла, якби вляпалася з будівництвом за участі такої фірми? До директора, по якому вже є аналогічна кримінальна справа?! Сільський голова побіг би до міліції з заявою, мовляв, ось переможець торгів гроші взяв, а робіт не розпочинає. А йому у відповідь - кримінальну справу за те, що зв’язався з шахраями і розтратив бюджетні кошти… Через це ми, депутати, б’ємо у всі дзвони. Опублікуйте нашу історію в газеті і зміст депутатської заяви до генерального прокурора. Ми, депутати найбільшої депутатської фракції, несемо відповідальність за кожне заявлене слово.

P.S. Ігор Дубровінський назвав конкретну фірму-шахрайку і знає імена правоохоронців, які чинили тиск під час торгів. Зі зрозумілих причин я не називаю їх у своїй статті. Але не довіряти депутату Дубровінському, за яким, знаю, немало добрих справ по захисту виборців, здається, також немає підстав. Тим паче, якщо знати обстановку в Україні в цілому про те, на що нерідко спрямовані зусилля окремих зловмисників, наділених владою і одним розчерком пера порушувати кримінальні справи і ними шантажувати підприємців, керівників бюджетних організацій та інших розпорядників тих чи інших коштів. Шантажувати з метою власної наживи. Про те, що такі дії правоохоронців стали серйозною загрозою для подальшої долі всіх українців, взагалі для розвитку економіки держави Україна - читайте на 3-й стор. цього числа “Полтавської думки”.

Немає коментарів:

Дописати коментар