середу, 8 лютого 2012 р.

Слідчий, прокурор і судовий експерт не доказали у суді вини Віктора Токаря


2 лютого в Октябрському райсуді м.Полтави суддя Віталій Микитенко допитав викликаного в суд у якості свідка слідчого прокуратури, за матеріалами якого 72-річного голову обласного Фонду підтримки індивідуального будівництва на селі Віктора Токаря мали б засудити на 10 років тюрми за нібито розтрати понад мільйона державних гривень.
Два роки тому 24-річний слідчий обласної прокуратури передав до суду обвинувальний висновок, у якому записав, що Токар своїми діями завдав державі тяжких збитків, а коштами розпорядився неефективно, бо надав пільгові кредити не тим заявникам. Нині цьому слідчому уже 26 років і працює він уже не слідчим, а заступником районного прокурора.
-Не хочу втручатися у ваші процесуальні дії, то ваша справа, як ви їх проводили, але скажіть, якими цифровими розрахунками ви доводили тяжкість злочину підсудного? Чи маєте такі розрахунки?
-Ні, не маю, - відповів слідчий-прокурор.
-Ви звинувачуєте підсудного у неефективному використанні державних коштів? Чи маєте якісь докази того, що хтось інший не отримав кредити на сільське будівництво? Хтось із заявників чи розпорядників коштів скаржився на голову Фонду, що він комусь не надав кредит?
-Ні, таких фактів немає, - відповів слідчий-прокурор.
Не назвав фактів завданих збитків і викликаний у суд кримінальний експерт з економічних питань. На запитання судді він відповів, що “так вважає”.
-Ви так вважаєте, а мені кримінальну справу ліплять лише за те, що ви “так вважаєте”, - кинув йому репліку Віктор Токар.
Тим часом суддя Віталій Микитенко зачитав усі 34 історії кредитів, які фігурують у справі як незаконні і тягнуть на оті “тяжкість” та “неефективність”. Та, як виявилося, жоден з цих позичальників коштів на сільське будівництво не заборгував Фонду жодної гривні. Більше того, багато хто раніше терміну повернули кредити. Таким чином Фонд мав додаткові кошти, щоб кредитувати інших сільських забудовників. Тобто, Віктор Токар не тільки не завдав шкоди - він поповнив державну казну, з якої, до речі, отримують високі зарплати ті, хто два роки тягають його по судах - слідчий, прокурор і той же експерт. До честі судді Віталія Микитенка, він спокійно і фахово розібрався у сфабрикованій за чиєюсь вказівкою справі проти чесного і шанованого державного управлінця Віктора Ілліча Токаря.

1 коментар:

  1. Як прізвище слідчого прокуратури-заступника районного прокурора, не Лубенського не наче?
    За якісне розслідування, мабуть і підвищили.

    ВідповістиВидалити