пʼятницю, 11 жовтня 2013 р.

66-річний полтавець Олександр Лукошин пробіг свій 128-й марафон!

6 жовтня 2013 р. м. Біла Церква.
Полтавець Олександр Лукошин (крайній праворуч)
на п'єдесталі пошани "Білоцерківського марафону 2013".
Як результат, Олександр Олексійович 40 років не знає про болячки! Про це він сказав мені під час нашої поїздки у місто Біла Церква Київської області, де 6 жовтня відбувся Х Міжнародний Білоцерківський марафон. 42 км 195 метрів наш земляк подолав за 4 год. 2 хв. 38 сек. І став бронзовим призером у своїй віковій групі. Коли він долав дистанцію, над Білою Церквою лунали слова судді-інформатора: “Увага! Увага! На дистанції 66-річний Олександр Лукошин з Полтави. Це його 128-й марафон! Вітаємо великого пропагандиста здорового способу життя!”

Лукошин - професійний будівельник, й досі працює.
-За всі роки я жодного разу не запізнився на роботу, - каже Олександр Олексійович. - І всі марафони, в яких стартував, добігав до кінця. Багато ж хто не розраховує своїх сил.
- А Вам як вдається? Коли почали займатися оздоровчим бігом?
- У свої 25 років, коли відчув, що маю зайву вагу і потерпав від підвищеного тиску. Прочитав цікаву брошурку “Біг заради життя” про те, як люди гартувалися бігом, холодним обливанням, і сам почав. 30 років тому ми створили у Полтаві клуб любителів бігу “Еней”, двері якого й сьогодні відчинені для всіх. Півгодини щодня віддаю бігу і виливаю на голову два відра холодної води. При цьому повинне бути просте здорове харчування, головне - молочно-рослинна дієта. Це нескладно, якщо раз і назавжди вирахувати, скільки в тому чи іншому продуктові калорій. Набрали їх і мусите спалити, щоб вони не відкладалися жирком на попереку. Бо наїсти легко, а зняти - складно.
Лукошин каже, що за шість днів до марафону три перші дні вживав білкові харчі, а останні три - вуглеводні. Це класична підготовка до змагань.
Я їхав з ним у Білу Церкву, щоб взяти участь у забігові на 10 верст (10 км 668 метрів).
- Може, і я побіжу в Білій Церкві свій перший марафон? - кажу.
- Вам ще рано. Зайва вага тиснутиме на суглоби і судини. 10 верст - це оптимально для вас, - радить мені досвідчений бігун Лукошин.
Він розповів, що у 28 років мав 82 кг. Протягом п’яти років зняв 22 кг. Сьогодні має зріст 170 см, вагу - 60 кг і тиск - як у космонавта.
- Є два кити здоров’я - це дієта і помірні навантаження щодня, - каже Олександр Лукошин. - Якщо хочете їсти, забийте свій шлунок малокалорійними харчами. Це ще лікар Амосов нам радив, видатний український хірург.
- Олександе Олексійовичу, біг - найдоступніший, найдешевший, найдемократичніший вид спорту. Можна бігати щодня у себе вдома. А ми оце з вами їдемо далеченько - на офіційні змагання, витрачаємо гроші і час. Для вас Білоцерківський марафон - 128-й у житті. Фантастично! Це 3-4 марафони на рік..
- Змагання стимулюють. Це спілкування, радість життя. А життя у кожної людини повинно бути насиченим цікавими подіями, повинне бути багатогранним. То спринтерами народжуються, а стаєрами стають. Через якихось два-три роки молоді люди і старші у своїх вікових категоріях можуть стати рекордсменами світу. Онде наш полтавець Анатолій Федорченко - найтитулованіший в Україні бігун-ветеран на довгі дистанції.
Пан Анатолій і ще багато полтавських ветеранів бігли у Полтаві 26 вересня, у день мого 60-річчя, 10-кілометрову дистанцію навколо Корпусного саду. Ми писали про той пробіг, який КЛБ “Еней” присвятив моєму ювілею. А в Білу Церкву також приїхали (участь відкрита для всіх бажаючих!) немало бігунів з Полтавщини. Про це ми дізналися з підсумкових протоколів Білоцерківського марафону, розміщених на іменному сайті. Там є і наші з Лукошиним прізвища.
Незабутнє враження - тисячі людей, діти, жінки, ветерани - на старті біля дендропарку “Олександрія”! І ти не глядач, а учасник! Дітки бігли на 10 сажнів, на 1/3 версти і на 2 версти, дорослі (з 18 років) - 10 верст і марафон. Заради цих хвилин, заради усіх наступних днів БЕЗ ХВОРОБ  варто скористатися порадами Лукошина щодо дієти, щоденних пробіжок і обливань холодною водою.
- Починати ніколи не пізно! - говорить усім нам Олександр Лукошин.
Олександр КУЛИК, головний редактор “Полтавської думки”, учасник відкритого чемпіонату України і міжнародного “Білоцерківського марафону-2013”.

Немає коментарів:

Дописати коментар